Dostupni linkovi

SAD smanjuju emisiju ugljen dioksida za 30 odsto



Američka administracija predstavila je danas nove propise o emisijama štetnih gasova iz termoelektrana kojim emisija ugljen dioksida do 2030. godine treba da bude smanjena za 30 odsto.

Propis, za koji se očekuje da bude finalizovan sledeće godine, predstavlja jednu od najznačajnijih mera povodom globalnog zagrevanja u istoriji SAD. Vlada predsednika Baraka Obame se nada da će time podstaći i druge zemlje kada se pregovori na međunarodnom nivou nastave sledeće godine.

Prema novim pravilima o smanjenju štetnih gasova, savezne države imaju rok do sredine 2018. da odrede kako će postići zadati cilj, što znači da propisi neće u potpunosti stupiti tokom mandata predsednika Baraka Obame koji insistira na ekološkim merama.

Novi propisi koji će predstavljati osnovnu Obaminog nasleđa po pitanju ekologije, nose značajne političke i pravne rizike. Republikanci će sasvim izvesno oštro napasti ta pravila, dok i među demokratama iz država koje zavise od proizvodnje struje ima nedoumica uoči novembarskih parlamentarnih izbora.

Podaci pokazuju da su u SAD termoelektrane od 2005. smanjile emisiju ugljen-dioksida za skoro 13 odsto što je oko pola od onoga što se trazi novim propisom. Do 2020. treba da smanje za 26 odsto, ali stručnjaci kažu da to neć biti lako.

Američka Agencija za zaštitu okoline (Environmental Protection Agency – EPA) procenjuje da će biti izbegnuto 6.600 preranih smrti, do 150.000 napada astme među decom, kao i 490.000 propuštenih radnih ili skolskih dana, što bi trebalo da donese 93 milijarde dolara.

EPA procenjuje da će računi za struju biti manji za oko osam odsto zbog povećanje energetske efikasnosti i smanjenja potražnje za strujom.
XS
SM
MD
LG