Dostupni linkovi

Rusija odložila naplatu gasa Ukrajini



Ruska kompanija Gasprom objavila je danas da je za 9. jun odložila prelazak na naplatu unapred isporuka gasa Ukrajini, pošto je od Kijeva dobila 786 miliona dolara za zaostali gasni dug.

"Pozdravljamo početak otplaćivanja ukrajinskog duga i odlažemo prelazak na sistem plaćanja unapred za 9. jun", izjavio je direktor Gasproma Aleksej Miler.

Rusija je pretila da će od utorka preći na sistem naplaćivanja unapred isporuka gasa Ukrajini, što bi praktično značilo prekid snabdevanja, ako Kijev ne počne sa otplatom duga.

Gasprom traži da se otplati ceo dug za gas isporučen pre 1. aprila, odnosno 2,237 milijardi dolara, od čega je deo danas otplaćen.

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk obećao je u nedelju da će Ukrajina za deset dana isplatiti svoj gasni dug Rusiji ako se dve zemlje dogovore o uslovima za novi ugovor.

Rusija je povećala pritisak na Ukrajinu zbog gasa otkad je prorurski predsednik Viktor Janukovič svrgnut s vlasti u februaru. Rusija je ukinula povlastice Ukrajini za isporuku gasa i cena ruskog gasa za Ukrajinu je sada jedna od najviših.
XS
SM
MD
LG