Dostupni linkovi

Vučić zatražio izvinjenje od OEBS-a



Premijer Srbije Aleksandar Vučić zatražio je izvinjenje od predstavnice OEBS za slobodu medija Dunje Mijatović zbog navoda o cenzuri u Srbiji.

Premijer navodi da veruje da je Mijatovićeva obmanuta i da ne želi "ni da pomisli da se iza niza neistina koje je iznela protiv Srbije krije neka druga politička namera".
Vučić piše i da se protiv njega vodi najprljavija kampanja i u zemlji i inostranstvu, a da se nada da će dočekati ili izvinjenje od OEBS ili dokaze za tobožnje kršenje ljudskih prava u Srbiji.

"Veoma zabrinut zbog teških reči koje ste na račun zemlje čiju Vladu vodim uputili, bio sam prioran da proverim sve navode iz vašeg saopštenja", piše Vučić i dodaje da nije uobičajeno da predsednik Vlade jedne zemlje odgovara zvanično, u pismenoj formi, na "jedno jedino pisano saopštenje".

Premijer Srbije je zamolio OEBS za obaveštenja o bilo kakvom dokazu koji bi potvrdio da je Vlada Srbije onesposobljavala sajtove "Druga strana" i "Teleprompter" ili skidala blog sa veb stranice "Blica", ali da dokaz nije dobio.

Vučić navodi da od OEBS-a očekuje obično izvinjenje i ništa više.

"Dobili mi, ili ne to izvinjenje, želim da vas obavestim, pošštovana gospodo, da ću se na svakom mestu boriti protiv laži koje ste iznosili, boriću se za slobodu i pravo političkog izbora, kao temeljne evropske vrednosti, po cenu da nastavite najprljaviju kampanju koju protiv mene vodite, kako u Srbiji tako i u inostranstvu. Žestina i snaga kampanje neistina, ma koliko puta bila ponavljana, ne može da promeni jednu čistu i jasnu stvar, kao suza, a to je da je Srbija slobodna i demokratska zemlja", piše u pismu premijera Srbije.
XS
SM
MD
LG