Dostupni linkovi

Keri zabrinut zbog ulaska Hamasa u novu palestinsku vladu


Državni sekretar SAD Džon Keri izrazio je zabrinutost zbog učešća članova Hamasa u novoj palestinskoj vladi naciononalnog jedinstva koja danas treba da položi zakletvu.

Keri je u telefonskom razgovoru s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom izrazio zabrinutost zbog uloge Hamasa u toj vladi, naglasio da je važno da nova vlada odbaci nasilje, prizna državu Izrael i poštuje potpisane sporazume, rekla je portparol Stejt departmenta Džen Psaki.

"Predsednik Abas je dao uveravanja državnom sekretaru da će nova vlada biti u skladu sa tim principima", dodala je ona.

Fatah i Hamas - dva suprotstavljena krila palestinskog nacionalnog pokreta, 23. aprila su potpisali sporazum o pomirenju čime okončavaju političku podelu koja traje od 2007. godine.

Abasova frakcija upravlja palestinskim područjem na zapadnoj obali reke Jordana, a ekstremistički Hamas Pojasom Gaze zbog čega je ta oblast pod blokadom Izraela.

Palestinski predsednik Abas je potvrdio u subotu da će nova vlada biti sastavljena od nezavisnih ličnosti i tehnokrata i da će biti predstavljena danas.

"Ministri neće biti članovi Fataha i Hamasa", rekao je Abas.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu pozvao je međunarodnu zajednicu da ne žuri da prizna novu plaestinsku vladu nacionalnog jedinstva.

Na najavu o pomirenju dva suprostavljena plaestinska krila, Izrael je prekinuo mirovne pregovore s Palestincima pokrenute prošlog leta pod pokroviteljstvom Kerija.
XS
SM
MD
LG