Dostupni linkovi

Zoran Milanović se izvinio građanima


Premijer Hrvatske Zoran Milanović izjavio je u nedjelju da je sukob između njega i bivšeg ministra finansija Slavka Linića unutarstranačka stvar Socijaldemokratske partije (SDP) i izvinio se građanima zbog svega što se dešava.

"Za mene je taj navodni slučaj završen i to je sada već unutarstranačka stvar. Mislim da hrvatsku javnost time ne treba opsjedati i maltretirati. Izvinjavam se zbog svega ovoga što se događa posljednjih dana, što ljudi to moraju da slušaju", rekao je Milanović novinarima tokom posjete mjestu Gunja u županjskoj Posavini koje je, uz još nekoliko sela, prije dvije sedmice pogodila katastrofalna poplava.

Doskorašnji ministar finansija Slavko Linić (SDP) oštro je prošle sedmice napao premijera i šefa SDP-a Zorana Milanovića i optužio ga da se s njim obračunao uz pomoć bezbjednosnih službi, da protežira članove svoje porodice i prijatelje, kao i da apsolutistički način upravljanja gradi na eliminaciji stranačkog članstva.

Odnosi dvojice najuticajnijih SDP-ovaca, Milanovića i Linića, dugo su bili napeti, a uopšte nisu komunicirali nekoliko mjeseci. Otvoreni sukob izbio je kada je Linić odbio da smijeni svog pomoćnika Branka Šegona pošto je otkriveno da je on u mogućem sukobu interesa. Popustio je tek kada je premijer to od njega tražio putem medija.

Početkom maja Milanović je smijenio Linića zbog, kako je tada rekao, narušenog povjerenja i političke odgovornost u slučaju predstečajne nagodbe vinkovačke firme "Spačva" u kojoj je za namirenje poreznih dugova, temeljem Linićeve potpisane odluke, uzeto zemljište čija je vrijednost prema procijeni Porezne uprave šest puta manja nego što je "država uzela pod račun".

Linić je poslije smjene najavio da će o svemu govoriti pošto završe izbori za hrvatske poslanike u Evropskom parlamentu, 25. maja.
XS
SM
MD
LG