Dostupni linkovi

Hejgel u vojnoj bazi Bagram u Avganistanu


Ministar odbrane SAD Čak Hajgel doputovao je u nedelju u vojnu bazu Bagram u Avganistanu, gde će sa zvaničnicima razgovarati o napretku avganustanskih snaga.

Dan pošto je u razmeni zatvorenika oslobodjen i poslednji zatvoreni američki vojnik u Avganistanu, Hejgel će obići i pripanike američke vojske.

Američki predsednik Barak Obama, koji je pre nedelju dana takođe iznenada posetio američke vojnike u Bagramu, najavio da će do 2016. u Avganistanu biti manje od 1.000 američkih vojnika.

Hejgel je novinarima na putu za Bagram rekao da želi da čuje od avganistanskih zvaničnika koliko su unapredili svoje vazduhoplovne snage, kao i o mogućnostima vlade da održava i naoružava vojsku.

"Uveren sam da će biti u stanju da stanu na noge", rekao je Hejgel.

Obamina odluka o povlačenju američkih trupa je u velikoj meri u okviru onoga što su vojni komandanti tražili i dozvoliće američkom predsedniku da potpuno okonča vojno prisustvo SAD u Avganistanu do kraja svog drugog mandata.

Da bi ovaj dvogodišnji plan mogao da se realizuje, avganistanska vlada treba da potpiše bilateralni bezbednostni sporazum sa SAD.

Američki vojnik Bouv Bergdal (28) je juče predat vlastima SAD. Istovremeno su pritvoreni Avganistanci oslobodjeni iz američkog zatvora u zalivu Gvantanamo na Kubi i predati Kataru, koji je posredovao u njihovom transferu.
XS
SM
MD
LG