Dostupni linkovi

Peking oštro odgovorio Hejgelu i Abeu


Kina je u nedjelju oštro reagovala na "provokativne" izjave japanskog premijera Šinzoa Abea i američkog ministra odbrane Čaka Hejgela o tome da Peking provodi "destabilizujuće aktivnosti" u Južnom kineskom moru.

Zamjenik načelnika Generalštaba kineske vojske Vang Guandžong rekao je pred ucesnicima foruma o bezbjednosti u Singapuru da su izjave japanskog i američkog zvaničnika "neprihvatljive".

Vang je rekao da su optužbe bile daleko više od onoga što je Peking mogao da očekuje.

"Govor (Hejgela) je bilo pun hegemonističkih komentara, podstrekivanja, prijetnji i zastrašivanja", rekao je Vang, dodajući da je "govor bio potpuno nekonstruktivan".

Američki ministar odbrane optužio je juče Kinu da preduzima "jednostrane korake" i time destabilizuje situaciju u Južnom kineskom moru.

Hejgel je upozorio da SAD neće ostati pasivne ukoliko svjetski poredak bude ugrožen.

Neki analitičari smatraju da je upiranje prsta na Kinu Vašingtonu samo izgovor za uspostavljanje tešnje bezbjednosne saradnje sa azijskim zemljama, u nastojanju da zadrži svoju poziciju u trenutku velikih kresanja vojnog budžeta.

Šinzo Abe je juče na godišnjem azijsko-pacifičkom forumu o bezbjednosti govorio o spornim teritorijama oko ostrva u Aziji i ponovio japansku pretenziju na njih. Ta izjava je, kako se vjeruje, upućena Kini.

Japan i Kina se spore i oko ostrva u Istočnom kineskom moru. Na ostrva koje Tokio naziva Senkaku, a Peking Diaoju, pravo polažu Japan, Kina i Tajvan.
XS
SM
MD
LG