Dostupni linkovi

Rusija preuzima predsjedavanje SB UN


Rusija od nedjelje preuzima mjesto predsjedavajućeg Savjeta bezbjednosti UN (SB) od Južne Koreje, a 1. jula to mjesto prepustiće Ruandi.

Ruski ambasador u UN Vitalij Čurkin rekao je novinarima u sjedištu UN u NJujorku da će raspored Savjeta bezbjednosti ovog mjeseca "biti intenzivan sa mnogo dešavanja".

On je dodao da su planirani sastanci u vezi sa Avganistanom, situacijom u Africi - u Maliju, Obali Slonovače i oblasti Sahara-Sahel, kao i u vezi sa Sudanom i Južnim Sudanom, prenosi Itar-tas.

Iako SB UN nije planirao odvojene susrete u vezi sa Ukrajinom, Čurkin nije odbacio mogućnost eventualnog sastanka po tom pitanju.

Tokom juna planirane su debate o aktivnostima mirovnih snaga UN na kojima će se govoriti o novim tehnologijama koje će biti na raspolaganju mirovnjacima, kao što su bespilotne letjelice.

Čurkin je istakao da će Rusija tokom predsjedavanja zadržati konstruktivnu saradnju sa drugim članicama Savjeta bezbjednosti UN i da će tragati za kompromisnim rješenjima za svako pitanje.

Savjet bezbjednosti UN čini 15 članica, od kojih su pet stalne članice - Velika Britanija, Kina, Rusija, Francuska i SAD. Svaka stalna članica ima pravo veta.
XS
SM
MD
LG