Dostupni linkovi

Talibani oslobodili američkog vojnika


Američki vojnik Bouv Bergdal, koga su talibani držali u zatočeništvu u Afganistanu skoro pet godina, oslobođen je u sklopu sporazuma koji uključuje puštanje na slobodu pet afganistanskih pritvorenika iz zatvora SAD, rekli su američki zvaničnici, a prenosi u subotu britanski BBC.

Oni su dodali da je narednik Bergdal (28) američkim vlastima predat u dobrom zdravlju, u petak uveče po afganistanskom vremenu.

Pritvoreni Afganistanci oslobođeni su iz američkog zatvora u zalivu Gvantanamo na Kubi i predati Kataru, koji je posredovao u njihovom transferu.

Bergdal je bio jedini američki vojnik koga su držali talibani u Afganistanu.

Zvaničnici SAD su naveli da je on u dobrom stanju i da može da hoda. Očekuje se da bude prebačen u glavnu američku bazu u Afganistanu, a odatle u SAD.

Američki predsjednik Barak Obama rekao je u saopštenju da je oslobađanje Bergdala "podsjetnik na nepokolebljivu posvećenost SAD da ne ostavi nijednog muškarca ili ženu u uniformi na bojnom polju".

Primopredaja američkog vojnika desila se nedaleko od granice sa Pakistanom i u njoj je učestvovala desetina američkih vojnika. Bergdal je zarobljen 30. juna 2009, oko dva mjeseca pošto je pristigao u istočni Afganistan.
XS
SM
MD
LG