Dostupni linkovi

Američki kongresmeni: Francuska da raskine ugovor s Rusijom


Tri predstavnika američkog Kongresa zatražila su sinoć od Francuske da raskine ugovor o isporuci vojnih brodova Rusiji i da te brodove proda ili iznajmi NATO savezu.

Kongresmeni predvođeni Eliotom Endželom, uticajnim demokratom iz Odbora spoljnih poslova Predstavničkog doma Kongresa, uputili su pismo generalnom sekretaru NATO, Andersu Fog Rasmusenu, u kojem izražavaju zabrinutost zbog ruske kupovine francuskih ratnih brodova.

"Od suštinskog je značaja da zemlje članice Alijanse ne stavljaju na raspolaganje Rusiji moćno oružje kako bi ta zemlja zastrašivala ili napadala svoje susede", navodi se u pismu i dodaje da bi najbolje rešenje bilo da NATO kupi ili iznajmi ta dva broda tipa "mistral".

Američki državni sekretar Džon Keri ponovio je polovinom maja svom francuskom kolegi Loranu Fabijusu da je Vašington nezadovoljan zbog francuske isporuke vojnih brodova Moskvi.

Francuska, koja je prvobitno želela da raskine ugovor zbog ruskog pripajanja poluostrva Krim, odlučila je da taj ugovor za sada i dalje važi i da će konačnu odluku doneti u oktobru.
XS
SM
MD
LG