Dostupni linkovi

Danas se obeležava Dan belih traka


U subotu se obeležava Dan bijelih traka - simboličan datum proglašen u znak sećanja na ubijene građanke i građane Prijedora i okoline tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Inicijativa “Jer me se tiče” saopštila je da ovogodišnje obeležavanje ovog dana predstavlja još jedan korak ka mirenju sa prošlošću, što je preduslov bilo kakve priče i delovanja u zajedničkoj budućnosti i pomirenju u BiH.

Iz Inicijative su pozvali sve građanke i građane BiH da 31. maja stave belu traku oko ruke, u znak solidarnosti sa svim žrtvama kojima se negira pravo na sećanje, bez obzira na poreklo.

Podsetimo, na današnji dan 1992. godine, vlasti bosanskih Srba u Prijedoru izdale su naredbu putem lokalnog radija da nesrpsko stanovništvo obeleži svoje kuće belim zastavama ili čaršafima, a da pri izlasku iz kuća nose bele trake oko rukava.

Ovo je bio početak kampanje istrebljenja u kojoj su provođene masovne egzekucije, silovanja, otvarani koncentracioni logori i činjeni drugi zločini, čiji je konačni ishod bio uklanjanje 94 posto Bošnjaka i bosanskih Hrvata sa teritorije opštine Prijedor.

Dan belih traka pokrenut je iz Prijedora, a za cilj ima borbu za prava civilnih žrtava na sećanje, komemoracije i memorijale tamo gde im se to zabranjuje, na osnovu etničke pripadnosti.
XS
SM
MD
LG