Dostupni linkovi

Hrvatska i Slovenija pozvale NATO da Crnoj Gori uputi poziv za članstvo


Hrvatska i Slovenija pozvale su NATO da uputi Crnoj Gori poziv za članstvo na septembarskom samitu u Velsu, rekla je danas prva potrpedsjednica Vlade Hrvatske Vesna Pusić.

Pusić, koja je i ministarka vanjskih poslova i predsjednica Hrvatske narodne stranke, gost je Liberalne partije Crne Gore na međunarodnoj NATO konferenciji lidera liberalnih partija koja se održava u Budvi.

Pusić je rekla da je Crna Gora ispunila uslove kada je riječ o reformamam, da se pokazala u misiji ISAF u Avganistanu i u reakcijama držeći stranu NATO-u nakon krize u Ukrajini.

„Obzirom na geopolitičku poziciju Crna Gora je neobično važna zemlja kada je u pitanju sigurnost Jadranskog mora sa svih strana i ovog dijela Evrope”, kazala je Pusić, navodeći segmente pisma upućeno generalnom sekretaru NATO-a Andreasu Fog Rasmusenu i Vijeću ministara alijanse.

Na pitanje šta vidi kao prepreke pristupanju, Pusić je navela da ih „ima užasno puno i da ih ne treba potcjenjivati”.

„Bio bi to trijumf da Crna Gora dobije pozivnicu, a kao moguća prepreka bila bi i procjena nekih država članica da nisu ispunjeni uslovi, zatim generalna atmosfera koja vlada da ovo možda nije trenutak za proširenje”, kazala je Pusić.

Ona je rekla i da zemlja u kojoj nisu istraženi napadi i ubistva novinara ne bi trebalo da se nađe u NATO-u i da takvoj državi treba veoma jasno pokazati da ima šanse, ali da dodatna motivacija bude elimininacija takvih stvari.

„Dakle nema neporcesuiranih napada na medije i neprocesuiranih zločina. To je preduslov bez daljnjeg”, kazala je Pusić.

Ona je naznačila da su najčešću uslovi za poziv u NATO izdvajanje iz budžeta, pouzdan sigrnosno-obvještajni aparat i podrška građana. „Ona sada ima pozitivan trend u Crnoj Gori”, kazala je Pusić.

Gosti konferencije u Kotoru su ministar odbrane Slovenije Roman Jakič i generalni sekretar Liberalne internacionale i bivši državni sekretar u Ministarstvu vanjskih poslova Makedonije Emil Kirjas.
XS
SM
MD
LG