Dostupni linkovi

Bar:Otvoreni Islamski centar i džamija


U prisustvu najviših državnika Crne Gore i Turske, predstavnika Islamske zajednice, brojnih političara, vjernika i građana, u Baru je svečano otvoren Islamski kulturni centar i džamija Selimija.

Ovaj objekat, najveći te vrste u Crnoj Gori, i među najvećima na Balkanu, otvorio je premijer Turske Emrulahu Isleru i predsjednik Crne Gore Filip Vujanović.

Osim Islera i Vujanovića, svečanom otvaranju prisustvovali su reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić, predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić, potpredsjednik Vlade Crne Gore Rafet Husović, ambasador Turske u Crnoj Gori Mehmet Nijazi Tanilir, ambasador Crne Gore u Turskoj Ramo Bralić, zamjenik generalnog direktora TIKA-e Alin Maskan, kao i brojni poslanici turskog i crnogorskog parlamenta.

Otvaranju su prisustvovali i Husein Smajić, zamjenik reisa BiH, glavni imam Sarajeva Ferid Dautović, glavni imam u Zagrebu hafiz Aziz Alili, imami iz svih krajeva Crne Gore, predstavnici katoličke i pravoslavne crkve, brojni predsjednici opština, kao i veliki broj vjernika i građana.

Prenos direktno sa otvranja mogao se pratiti na državnoj televiziji Crne Gore, kao i na satelitskom kanalu RTCG.U straom Baru je bio je prisustan veliki broj novinara iz Crne Gore, Turske i Bosne i Hercegovina.

Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić zahvalio se svima koji su došli na svečano otvaranje ovog objekta.

"Ovo je najznačajniji trenutak u novijoj istoriji muslimana Crne Gore. Bar je prepoznat kao grad multietičnosti, u kojem žive sve religije, zajedno i složno. Tako je bilo vijekovima.Crna Gora će uvijek davati maksimalni doprinos poštivanju različitosti u Baru i u Crnoj Gori. Drago mi je da danas ovdje ljudi iz državnog vrha Crne Gore i Turske. Rekao sam da je Bar prepoznat kao grad multietičnosti. Jedan od razloga je i taj što je sultan Selim ostavio povelju, da niko ne smije da udarati na obraz, dostojanstvo, kao i religijske objekte nemuslimana Bara“, poručio je Fejzić.

Zamjenik premijera Turske Emrulah Isler prenio je pozdrave turkog predsjednika Abdulaha Gula, i premijera Redžepa Erdogana. On je kazao da je otvaranje ovog objekta znak da postoje dobri odnosi između dva naroda.

"Danas svjedočimo da su odnosi između Crne Gore i Turske utemeljeni na jakim istorijskim korijenima. Zahvalni smo državi Crnoj Gori što je doprinijela miru i napretku zemlje, kao i na podršci koju je davala tokom izgradnje ovog objekta. Turska je spremna da pomaže prijateljskoj Crnoj Gori, kao i da podržimo mir i stabilnost. Etničke razlike nikada ne mogu da budu razlog sukoba", kazao je Išler.
XS
SM
MD
LG