Dostupni linkovi

Nema državljanja Srbije u kriznom području Ukrajine


U zoni zahvaćenoj sukobima, na istoku Ukrajine, prema podacima kojima raspolaže Ministarstvo spoljnih poslova, nema državljana Srbije, saopštilo je to Ministarstvo.

Svi srpski državljani koji su se javili Ambasadi Srbije u Kijevu napustili su nebezbednu zonu i preko Kijeva otputovali za Srbiju.

Prethodno su mediji objavili inforamcije o učešću građana Srbije u sukobima na istoku Ukrajine.

Kijevska nevladina organizacija tvrdi da među poginulim proruskim borcima kod Donjecka ima i državljana Srbije, piše Blic.

Ukrajinski sajt Podrobnosti.ua prvi je objavio tu informaciju, koju je iznio Dmitri Timčuk, koordinator organizacije "Informacioni otpor".

"Prema našim podacima, među plaćenicima koji su ubijeni tokom posljednja tri dana u ovom dijelu Ukrajine, pored građana Ukrajine, identifikovani su Srbi, ruski građani iz Ingušetije, Čečenije, Dagestana, kao i stanovnici Abkhazije", naveo je Timčuk u izjavi koju je na svom sajtu prenio i ugledni Institut za izvještavanje o ratu i miru.

Blic je iz diplomatskih izvora dobio komentar da na istoku Ukrajine više nema srpskih državljana i da je Timčukova tvrdnja sumnjiva, ali da ne bi trebalo odbaciti mogućnost prisustva boraca iz Srbije.

I Dušan Lazić, bivši ambasador u Ukrajini, naveo je za Blic da bi tako nešto moglo da bude moguće.
XS
SM
MD
LG