Dostupni linkovi

Pahor: Važno da Srbija nastavi put ka EU


Predsjednik Slovenije Borut Pahor izjavio je da je za Srbiju veoma važno da nastavi ekonomske reforme, kao i proces pridruživanja EU.

"Kada smo mi ulazili u EU, mnoge stvari smo radili na brzinu i napravljeno je dosta grešaka", rekao je Pahor u Privrednoj komori Srbije na Srpsko-slovenačkom poslovnom forumu.

On je naglasio da bi Srbija prilikom usklađivanja zakonske regulative sa Evropskom unijom trebalo da pronađe način da se ta zakonska rešenja zaista mogu primijeniti, i da joj se ne desi kao Sloveniji da mnoge zakone harmonizuje pod presijom, a da sada mora da ispravlja štetu koja je načinjenja.

Pahor je podsjetio da su nedavni izbori za evropske institucije, na kojima su pobijedile političke partije koje se ne zalažu za brzo proširenje EU, pokazali da će proces proširenja Unije biti u velikoj mjeri usporen.

On je, takođe, podsjetio da će u Sloveniji uskoro najverovatnije biti raspisani parlamentarni izbori, ali da će nova vlada u punom kapacitetu početi da radi na jesen.

To znači, kako je pojasnio, da će i dogovorena ekonomska saradnja biti nastavljena u istom poslovnom ambijentu.

Ovo je prva zvanična posjeta predsjenika Slovenije Srbiji posle četvrt vijeka, a Pahor je izrazio uvrenje da će dobri politički odnosi imati povoljne efekte i na privrednu saradnju.
XS
SM
MD
LG