Dostupni linkovi

Zapovjednik Slobodne sirijske vojske poziva na bojkot izbora


Zapovjednik Slobodne sirijske vojske pozvao je u četvrtak Sirijce da bojkotiraju predsjedničke izbore raspisane za 3. lipnja na kojima se očekuje ponovni izbor Bašara al-Asada nazivajući izbore "lakrdijom" koju organizira "zločinački" režim.

"Zbog naše povijesne dužnosti, našeg istinskog domoljublja i straha od opasnosti koje prijete Siriji i Sirijcima, moramo spriječiti tu lakrdiju bojkotirajući potpuno" izbore, rekao je general Abdelilah al-Bašir u videoporuci.

Izbori koji će se provesti na područjima pod nadzorom režima i na kojima će se predsjednik Asad natjecati s dvojicom nepoznatih kandidata, u teoriji su prvi predsjednički izbori u Siriji u zadnjih više od pola stoljeća, budući da su Asad i njegov otac Hafez koji je željeznom rukom vladao zemljom od 1970. do 2000., imenovani nakon provedenih referenduma.

"Režim govori o demokratskim izborima" ali se oni zapravo "ne razlikuju od prošlih referenduma", dodaje zapovjednik FSA-a. Usto je rekao da "zločinački" režim Bašara al-Asada čini pritisak ne bi li naveo birače u zemlji opustošenoj ratom da izađu na birališta.

"Organiziranjem ove lakrdije režim pokazuje da ne traži nikakvo političko rješenje nego se samo nada da će potvrditi status quo (...) kao da ponovo kontrolira stanje", kazao je Bašir. "To je laž", dodao je, ustvrdivši da će pobunjenici nastaviti svoju oružanu borbu za rušenje režima.

Premda je oporba uspjela osvojiti velika područja na sjeveru i na istoku zemlje, režim je i dalje nadmoćan u vatrenoj sili nad pobunjenicima zahvaljujući svom zrakoplovstvu, mobilizaciji pričuvnog sastava vojske i iskusnim borcima libanonskog Hezbollaha.
XS
SM
MD
LG