Dostupni linkovi

EBRD: Šteta u Srbiji oko dve milijarde evra


Šteta od poplava u Srbiji iznosi oko dve milijarde evra, procena je Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Razorne poplave koje su pogodile Srbiju i Bosnu i Hercegovinu ugrozile su ekonomiju tih zemalja i nastaviće da utiču na privredni rast i inflaciju u budućnosti, smatra Evrospke banke za obnovu i razvoj.

Još nema zvaničnih procena štete od poplava, ali prema preliminarnim gubim procenama, šteta u Srbiji iznosi oko 1,5 do dve milijarde evra, a u BiH oko 1,3 milijarde, navodi se u saopštenju koje je EBRD danas dostavio Tanjugu.

Poljoprivredni sektor, koji čini oko 10 odsto bruto domaćeg prozivoda (BDP) u Srbiji i šest odsto u BiH, posebno je teško pogođen. Najveći deo obradive zemlje u poplavljenim oblastima je uništen, a šteta u obe zemlje iznosiće više stotina miliona evra, smatra banka. Proizvodnja struje i rudarstvo posebno su pogođeni u Srbiji gde će, kako se navodi, velike troškove imati državna kompanija Elektroprivreda Srbije.

Putevi i pruge, kao i infrastruktura za prenos vode i struje, takođe su pogođeni, što će predstavljati veliki problem za slobodan promet robe i kretanje ljudi, ali i uticati na poslovanje širom regiona.

Poplave će takođe imati značajan makroekonomski uticaj u Srbiji i BiH i ugroziće kratkoročni privredni rast i ciljnu inflaciju i izmeniti prioritete i budžet za 2014. Trenutna procena EBRD za 2014. podrazumeva rast BDP-a od 1,8 odsto u Srbiji i jedan odsto u BiH, ali banka navodi da će te procene po svoj prilici biti revidirane naniže.

EBRD je nedavno napomenula da je odgovor na krizu jedan od njenih prioriteta, a da će sredstva pre svega biti usmerena na rehabilitaciju oštećenih puteva, pruga, vodovoda i elektrana. U privatnom sektoru, banka namerava da obezbedi dodatni kapital za mala i srednja preduzeća, pogotovo u poljoprivrednom sektoru.
XS
SM
MD
LG