Dostupni linkovi

Obama: Vojska nije uvek rešenje


Američki predsednik Barak Obama negirao je navode kritičara da je vojna sila SAD u opadanju nakon napuštanja Iraka i povlačenja iz Avganistana. Obama ističe da nije svaka vojna pretnja razlog za vojnu intervenciju SAD.

U govoru novim oficirima vojne akademije Vest Point Obama je obećao da će ojačati podršku sirisjkim pobunjenicima, da će se suprotstaviti Rusiji povodom Ukrajine i da će akcije bespilotnih letelica protiv osumnjičenih za terorizam biti transparentnije, prenela je agencija AP.

"Od Drugog svetskog rata neke od naših najskupljih grešaka proizašle su ne iz naše uždržanosti, nego zbog naše žurbe da uđemo u vojne avanture ne misleći o posledicama", rekao je Obama.

Američki predsednik odgovoarao je kritičarima koji su ga napali zbog spoljne politike u kojoj je navodno SAD izgubila primat koji je imala, pa Kina i Rusija sada zaobilaze Vašington. "Ovo je moja crvena linija: Amerika mora uvek da bude vodeća na svetskoj sceni. Ako mi ne budemo, neće biti niko drugi. Vojska jeste i uvek će biti okosnica tog vođstva", rekao je Obama.

On je naglasio da vojna akcija ne može uvek da bude jedino ili primarno sredstvo američkog vođstva. "To što imamo najbolji čekić ne znači da je svaki problem esker. I zbog toga što su troškovi vojne akcije ogromni, trebalo bi da se očekuje da svaki civilni lider, naročito vrhovni komandant razume kako se koristi ta ogromna snaga", kazao je Obama.

Govoreći o odluci da ne pošalje vojsku u Siriju, Obama je istakao da smatra da je to dobra odluka, ali da će sa Kongresom razmotriti jačanje podrške sirijskoj opoziciji. "To ne znači da ne smemo da pomognemo narodu u borbi protiv diktatora koji ih bombarduje i izgladnjuje", rekao je američki predsednik.

On je ocenio da najveća teroristička pretnja Americi dolazi od decentralizovanih delova Alkaide, kao i da napadi na njihova uporišta umanuju opasnost da se ponovi 11. septembar.
XS
SM
MD
LG