Dostupni linkovi

Cilj Crne Gore i ranije je bila EU i NATO


Crnogorski premijer Milo Đukanović izjavio da je Crna Gora još pre obnove nezavisnosti definisala svoje spoljno-političke prioritete- članstvo u EU i NATO.

Odgovarajući na pitanja poslanika u okviru premijerskog sata u parlamentu, poručio je da je Crna Gora u finalnoj fazi kada je riječ o članstvu u NATO alijansi i da nema mjesta kritikama da je država korigovala osnovni put svoje spoljne politike.

Poziv za članstvo u Alijansi, kako je rekao, zavisi od više faktora, a ne samo od ispunjenosti uslova koji su postavljeni Crnoj Gori, čija vlada ostaje posvećena reformama na putu ka NATO-u i s optimizmom gleda na septembarski Samit u Velsu.

Kada je riječ o unutrašnjim pitanjima, premijer i lider vladajuće Demokratske partije socijalista je odbacio konstataciju da je njegova stranka vršila bilo kakav pritisak tokom lokalnih izbora.

"To slušamo iz jednog u drugi izborni ciklus. To smo slušali od onih koji su gubili izbore i nekih NVO koje su pokušale da se zaogrnu evropskim plaštom. O tome ćemo razgovarati sa onima koji su pokušali da im obezbijede legitimacije da bi bili faktor destrukcije demokratskog procesa u Crnoj Gori", kazao je Đukanović.

Đukanović očekuje da će vlast u Podgorici biti formirana brzo i bez problema, uz napomenu da su rezultati lokalnih izbora u 12 opština i gradova potvrdili snažnu dominaciju DPS-a, da bi mogli blagotvorno delovati na funkcionisanje vlasti na državnom nivou i da ne veruje da će biti vanrednih parlamentranih izbora.
XS
SM
MD
LG