Dostupni linkovi

Srbiji 30 miliona eura iz IPA fondova


Oskar Benedikt, zamjenik šefa delegacije EU u Beogradu, izjavio da je EU namijenila Srbiji pomoć za saniranje posljedica poplava od 30 miliona eura iz IPA fondova, a da bi moglo da se nađe i veći iznos.

Odlučili smo da se nastavi sa humanitarnom pomoći, a radimo na tome da se uz pomoć različitih instrumenata i ekspertiza pronadje još novca", rekao je Benedikt novinarima na skupu "Zajednička spoljna i bezbednosna politika EU i zemlje kandidati".

On je naveo da je Srbiji za pomoć izdvojeno 30 miliona eura iz IPA fondova i da Brisel radi na tome da se nađe još neophodnih sredstava i iz drugih izvora.

"Ono što je najvažnije je da ne možemo samo da uputimo novac, moramo tačno da znamo za što će biti upotrebljen. Zato jer odlučujuća uloga Vlade Srbije koja mora da napravi prvi korak, jer ne želimo da reagujemo kao donatori", objasnio je on i dodao da će EU obezbediti stručnjake koji će proceniti štetu nastalu od katastrofalnih poplava.

Zamjenik šefa Delegacije EU je ukazao da EU u tom pogledu ima veoma dobre kontakte sa Kancelarijom za Evropske integracije, a kako je rekao trebalo bi da bude formirana i nova kancelarija u Srbiji za ovu svrhu.
XS
SM
MD
LG