Dostupni linkovi

Bevanda: Obnova zemlje od poplava prevazilazi naše mogućnosti


Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda je, prezentirajući Informaciju o posljedicama prirodne nesreće u BiH, na sjednici Predstavničkog doma Paralmentarne Skupštine BiH, reako da preliminarne procjene govore da je sa svojih ognjišta pomjereno više od 950 hiljada stanovnika, devastirano više od 100 hiljada stambenih objekata i zgrada, više od 230 škola i zdravstvenih ustanova.

Naveo je da su ogromne štete u poljoprivrednim gazdinstvima, industrijskim objektima, prometnoj infrastrukturi i "posebno izražen problem predstavlja posljedično ogroman broj klizišta“.

"Iako se barata preliminarnim procjenama, jasno je da su posrijedi ogromne posljedice.Osim ljudskih žrtava tu su štete na imovini i ogromne štete koje su nastupile na infrastrukturi", kazao je Bevanda.

Jedan od zaključaka je i da Vijeće ministara BiH poziva nadležne institucije svih nivoa vlasti u BiH da hitno pristupe aktivnostima na procjeni šteta koje će biti podloga za traženje međunarodne pomoći.

"Kada se govori o procjeni štete, važno je istaknuti da će predstavnici Evropske komisije, Svjetske banke, UN-a, na ekspertskoj razini. Oni će početi raditi već 29. maja, što predstavlja pouzdanu osnovu za traženje raznih vidova pomoći u procesu obnove, koji bez svake sumnje uveliko prevazilazi realne mogućnosti i kapacitete naše zemlje", kazao je Bevanda u obraćanju poslanicima.
XS
SM
MD
LG