Dostupni linkovi

Napad na dom tuniskog ministra unutarnjih poslova, ubijena četiri policajca


Četiri tuniska policajca ubijena su, a jedan je ranjen kada su naoružani napadači otvorili vatru na obiteljsku kuću ministra unutarnjih poslova u pokrajini Kasserine, objavio je u srijedu nadležno ministarstvo.

U vrijeme napada ministar Lofti Ben Jeddou nije bio u svome domu, rekao je glasnogovornik MUP-a. Nijedna skupina nije još preuzela odgovornost za napad, no tuniske snage guše djelovanje tvrde islamističke skupine Ansar al Sharia i počele su ove godine ofenzivu u planinama Chaambi blizu granice s Alžirom gdje je uporište islamističkih militanata.

Sjedinjene Države svrstale su u siječnju na popis terorističkih organizacija Ansar al Shariju, jedan od tvrdolinijskih islamističkih pokreta nasalih nakon tuniske revolucije 2011. (Arapskog proljeća), kojom je svrgnut autokrat Zine El-Abidine Ben Ali. Politička tranzicija u Tunisu od tada je napredovala, no vlasti su zabrinute prelijevanjem nemira iz susjedne Libije gdje su islamistički borci jako ojačali.

Godina 2013. bila je obilježena političkim ubojstvima i napadima na snage reda, a odgovornost se pripisuje džihadističkim pokretima nastalima nakon Arapskog proljeća.
XS
SM
MD
LG