Dostupni linkovi

Ban: Prebrodićete probleme izazvane poplavama


Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun izrazio je danas, u razgovoru s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem u Njujorku, uverenje da će Srbija, BiH i Hrvatska prebroditi probleme izazvane teškim poplavama u regionu.

Kako je saopšteno iz kancelarije srpskog predsednika, u otvorenom i prijateljskom razgovoru Ban je izrazio žaljenje zbog katastrofalnih poplava koje su pogodile Srbiju, BiH i Hrvatsku, ali istovremeno i uverenje da će one "prebroditi probleme koji su ih zadesili".

Nikolić je prvom čoveku UN rekao da je Srbiju pogodila katastrofalna poplava koja je "donela mnogo nesreće, ali je pokazala i veliku odgovornost Vlade i zadivljujuću solidarnost i odlučnost građana", navodi se.

"Nažalost, ljudske žrtve su nenadoknadive i duboko žalimo i saosećamo sa porodicama. Sada nam predstoji obnova i to je ono gde bih zamolio vašu pomoć", kazao je on.

Ban Ki Mun je zahvalio na učešću srpskih trupa u mirovnim misijama širom sveta.

On je istakao da je politika pomirnja i saradnje u regionu koju promoviše srpski predsednik "veoma ohrabrujuća i da je to način na koji se ponašaju pravi lideri", dodaje se u sapoštenju.

Nikolić se u razgovoru sa generalnim sekretarom UN osvrnuo i na predstojeće izbore na Kosovu i Metohiji, rekavši da je Priština mnogo toga uradila kako bi "isprovocirala Srbe da ne izađu na izbore".
XS
SM
MD
LG