Dostupni linkovi

Erdogan:Evropski izbori ukazuju na porast rasizmaTurski premijer Redžep Tajip Erdogan rekao je danas da rezultati izbora za Evropski parlament, na kojima su osnažile evroskeptične i ekstremnodesničarske stranke,
snažno ukazuju na pretnju od rastućeg rasizma u Evropi.

Erdogan je rekao da izbori, koji su završeni u nedelju, pokazuju da je dugogodišnja turska zabrinutost o rasizmu i povećanom broju rasističkih napada u Evropi, "legitimna i ispravna".

On se obraćao članovima njegove vladajuće stranke u parlamentu posle rezultata koji su pokazali da francuski ekstremni Nacionalni front i druge ekstremno desničarke stranke koje su proiv Evropske unije i imigracije jako ojačale na izborima za Evropski parlament. Mnoge od ovih stranaka protive se učlanjenju Turske u EU.

Erdogan je rekao da bi članstvo Turske u EU, zemlje koja je uglavnom muslimanska, poslužilo kao "lek" za rasizam i antisemitizam u Evropi.

"Evropi je potrebna Turska više nego što je Turskoj potrebna EU", rekao je Erdogan.

Pregovori Turske o pristupanju EU počeli su 2005. godine, ali se jedva kreću, uglavnom zbog spora Turske sa Kiprom, koji je član EU, i nelagode u EU povodom prijema zemlje sa velikim brojem stanovnika, većinom muslimana.

Turska je zemlja kandidat za članstvo u EU od 1999. godine.

XS
SM
MD
LG