Dostupni linkovi

Zeman: Česi i Slovaci pokazali da ekstremisti ne prolaze



Predsednici Češke Miloš Zeman i Slovačke Ivan Gašparovič ocenili su danas tokom susreta u Pragu da su izbori za Evropski parlament prošle sedmice pokazali da
ekstremisti i nacionalisti ne prolaze kod češkog i slovačkog birača.

"Sa jedne strane jesmo rekorderi na poslednja dva mesta po odzivu birača i to nam ne služi na čast. S druge strane, u obe zemlje smo izabrali evrooptimističke, odnosno proevropske stranke. Kada uporedim sa nekim drugim zemljama, recimo Francuskom i njenom gospođom Le Pen bolje je biti na prvim mestima po proevropskoj inklinaciji", kazao je Zeman.

Ivan Gašparovič podsetio je na kritike Slovačke kada je u Banskoj Bistrici na regionalnim izborima prošle godine za župana regiona izabran ekstremni nacionalista Marijan Kotleba.

Slovački predsednik došao je u Prag u oproštajnu posetu pošto mu 15. juna ističe drugi, poslednji mandat, kada će ga ne čelu države zameniti biznismen i filantrop izabran podrškom opozicione desnice, Andrej Kiska.

"Jedna od nacionalnih osobina Čeha je zavist. Želeo bih da kažem da zavidim što je Slovačka ušla u evrozonu, za razliku od Češke koja to samo razmatra i razmatra. Nadam se da će nam poći za rukom da u tome sustignemo Slovačku i primimo evro, između ostalog i na osnovu pozitivnog iskustva 70 odsto slovačkog stanovništva", rekao je Miloš Zeman.
XS
SM
MD
LG