Dostupni linkovi

Ukrajina nezadovoljna planom EU o gasuUkrajinske vlasti saopštile su danas da nisu zadovoljne planom Evropske unije za rešavanje spora Ukrajine i Rusije o gasu i zatražile garancije o manjoj ceni pre bilo kakve isplate duga.

"Ono što smo mi razumeli jeste da mi platimo dug, pa ćemo onda razgovarati. To nam ne odgovara", izjavio je ukrajinski ministar finansija Oleksander Člapak.

Evropski komesar energetiku Ginter Etinger rekao je juče da je postignut okviran sporazum o rešenju spora oko ukrajinskog duga za ruski gas prema kojem ukrajinska gasna kompanija treba da plati dve milijarde dolara ruskom Gaspromu do četvrtka.

"Nismo gotovi", rekao je Etinger ali je ocenio da "postoji dobra šansa" da se dogovor postigne do 1. juna.

Ruski Gasprom je upozorio Kijev da bi od 3. juna mogao da obustavi isporuke gasa ako ne plati račun za jun od 1,66 milijardi dolara kao što je to predviđeno novim pravilima ruskog energetskog giganta.

Ukrajinski dug za ruski gas sada iznosi 3,51 milijardu dolara. Ukrajina odbija da reguliše taj dug i protestuje zbog odluke Rusije da joj ukine povlastice.

Cena ruskog gasa za Ukrajinu je skoro duplirana nakon zbacivanja proruskog predsednika Viktora Janukoviča i sada je jedna od najviših i iznosi skoro 500 dolara za kubni metar.
XS
SM
MD
LG