Dostupni linkovi

Indijski premijer razgovarao s pakistanskim kolegomIndijski premijer Narendra Modi počeo je danas svoj mandat razgovorom s pakistanskim kolegom Navazom Šarifom, u pokušaju oživljavanja dijaloga dva suseda.

Kao lider nacionalističke stranke BJP, Modi je iznenadio svoje protivnike jer je na svoju inauguracije juče pozvao Šarifa, što je prvi put od kada su Pakistan i Indija stekli nezavisnost 1947. godine.

Do sada nijedan pakistanski zvaničnik nije prisustvovao polaganju zakletve nekog indijskog premijera.

Modi i Šarif, koji su imali sastanak u četiri oka, nisu dali izjavu ni pre ni posle susreta.

To je bio prvi sastanak predstavnika Indije i Pakistana na indijskom tlu, posle prekida bilateralnih odnosa 2008. godine, kada je u terorističkom napadu u Mumbaju poginulo 166 osoba. Indija je tada optužila pakistansku grupu Lakšar-e-Taiba za ta ubistva.

Šarif je indijskim medijima rekao da dolazak Modija na vlast "predstavlja dobru priliku da Pakistan i Indija poboljšaju svoje odnose".

Indija i Pakistan, dve nuklearne sile, vodile su tri rata od sticanja nezavisnosti od britanske imperije 1947. godine. Dva od tri sukoba bila su zbog Kašmira, oblasti koju dve zemlje dele, ali na koju u celini svaka polaže prava.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG