Dostupni linkovi

Ukrajinske snage ponovo kontrolišu aerodrom u DonjeckuUkrajinske snage bezbednosti su povratile kontrolu nad aerodromom u Donjecku, koji su u ponedeljak zauzeli proruski separatist, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov.

Broj poginulih u ofanzivi ukrajinskih snaga bezbednosti, koja je počela u ponedeljak u Donjecku, mogao bi da dostigne 100. Među žrtvama ima i oko 50 civila, tvrdi Denis Pušilin, predsedavajući Vrhovnog saveta samoproklamovane "narodne republike Donjeck".

“Aerodrom je u potpunosti pod našom kontrolom. Neprijatelj je pretrpeo teške gubitke. Mi nismo izgubili nijednog pripadnika snaga bezbednosti”.

Agencija Rojters navela je da se ukrajinske snage bezbednosti drugi dan zaredom bore sa proruskim aktivistima u Donjecku i da je vlada Ukrajine saopštila da će nastaviti vojnu ofanzivu "sve dok nijedan terorista" ne ostane na ukrajinskoj teritoriji.

Iako su borci samoproklamovane republike pretrpeli velike gubitke, jaka paljba koja se čuje ukazuje da vladine snage i dalje nailaze na otpor, navela je britanska agencija.

Nešto ranije, gradonačelnik Donjecka Aleksandar Lukjančenko izjavio je da je u sukobima, započetim u ponedeljak, izgubilo život 40 ljudi, uključujući dva civila, dok je premijer samoproklamovane "narodne republike Donjeck" Aleksandar Borodaj rekao da je više od 50 antikijevskih aktivista poginulo.

Borodaj je dodao i da ukrajinske trupe sada ponovo kontrolišu aerodrom u Donjecku.

Ukrajina je započela novu ofanzivu protiv proruskih snaga na istoku zemlje, nakon što je novoizabrani predsednik Petro Porošenko odbio da vodi razgovore sa "teroristima", navela je agencija Rojters.

Porošenko je rekao da bi oštra vojna kampanja na istoku trebalo vrlo brzo da suzbije "revolt separatista".

Međutim, kako je navela agencija Rojters, još je rano da se kaže da li veliki vojni uspeh vladinih snaga može da slomi pobunu u Donjecku, gradu u kojem je među prvima započeo revolt u Ukrajini posle svrgavanja predsednika Viktora Janukoviča, kojeg podržava Moskva.

U Donjecku je danas zapaljen i stadion za hokej, a vatrogasci su uspeli da požar lokalizuju.

Na putu ka aerodromu vide se zapaljeni i prevrnuti kamioni "kamaz" koje koriste proruske snage i vide se tragovi krvi duž celog puta, preneo je Rojters.

Devet škola i dve bolnice su zatvorene, a pacijenti su evakuisani.

Vlada Ukrajine optužila je danas Rusiju za slanje "terorista" preko njene granice, nakon što su se graničari sukobili sa naoružanom grupom muškaraca tokom noći na istoku Ukrajine.

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine saopštilo je da protestuje, jer Moskva nije preduzela nikakve akcije protiv koncentracije na granici oko 40 kamiona sa naoružanim ljudima, prenela je agencija Rojters.

Granična služba veruje da su neki od njih uspeli da pređu granicu nedaleko od Astahova, u Luhanskoj oblasti, na oko 150 kilometara od Donjecka.

"Postoji osnovana sumnja da su ruski teroristi poslati na ukrajinsku teritoriju, organizovani i finansirani pod direktnom kontrolom Kremlja i ruskih specijalnih snaga", navedeno je u saopštenju ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova.
XS
SM
MD
LG