Dostupni linkovi

Nigerijska vojska locirala otete učenice


Nigerijska vojska saopštila je u ponedjeljak da je locirala više od 200 učenica koje je sredinom aprila otela nigerijska islamistička grupa Boko Haram, ali nije navela gdje se one nalaze.

Otmica 276 srednjoškolki od kojih je 223 i dalje zatočena sredinom aprila u Čiboku na sjeveroistoku Nigerije mobilisala je cijelu međunarodnu javnost u zahtjevima da se učini sve da se one pronađu.

Nigerijski predsjednik Gudlak Džonatan, koji je kritikovan zbog toga što se nije dovoljno angažovao u ovom slučaju nedavno je odbacio svaku mogućnost razmjene zarobljenika - djevojčice u zamijenu za islamiste u državnim zatvorima - sa grupom Boko Haram, što je nagovijestio šef te grupe Abubakar Šekau.

Nigerijska vlada i vojska, koja je takođe jako kritikovana zbog toga što nisu uspjeli spasiti djevojčice otete iz škole, na kraju su prihvatili pomoć Zapada u njihovoj potrazi.

SAD, Velika Britanija, Francuska i Izrael poslali su svoje stručnjake da pomognu Nigeriji. Pomoć je ponudila i Kina, čijih su deset državljana oteti u oblasti koja se graniči s Kamerunom, a vjeruje se da su ih oteli pripadnici Boko Harama.
XS
SM
MD
LG