Dostupni linkovi

Egipat: Počinju predsjednički izbori


Na predsjednickim izborima u Egiptu, koji se održavaju 26. i 27. maja, nadmeću se dva kandidata - bivši komandant vojske Abdel Fatah el Sisi (59) i ljevičar Hamdin Sabahi (60).

Agencije javljaju da se očekuje laka pobjeda El Sisija koji je stekao veliku popularnost otkada je predvodio svrgavanje islamističkog predsjednika Mohameda Mursija u julu prošle godine.

Državni mediji podržavaju Sisija koga mnogi Egipćani vide kao čvrstog lidera koji može da povrati stabilnost u zemlji, zahvaćenoj trogodišnjim previranjem poslije rušenja Hosnija Mubaraka 2011. Međutim njegov oštar govor i represija nad islamistima jača strahovanja od uvođenja autoritarnog režima.

Hamdin Sabahi, jedini rival bivšem komandantu vojske, po obrazovanju je novinar. On se pojavljuje kao branilac socijalne pravde, zahtijevane tokom pobune 2011.

Za razliku od svog suparnika koji ne ide na mitinge niti vodi kampanju, Sabahi je proputovao je cijelom zemljom, neumorno izlažući svoj ekonomski program, zasnovan na pravednoj raspodjeli bogatstva.

On se predstavlja kao nasljednik harizmatičnog predsjednika Gamala Abdela Nasera, borca za arapski socijalizam i nesvrstane tokom 1950-ih i 1960-ih godina prošlog vijeka.
XS
SM
MD
LG