Dostupni linkovi

Reakcije na izborni rezultat u Podgorici


U prvim reakcijama na izborni rezultat u Podgorici vladajuća DPS tvrdi da je osvojila 29 mandata u skupštini Podgorice dok opozicija poručuje da će oni formirati buduću vlast u Glavnom gradu.

Lider DPS-a Milo Đukanović kazao je da je njegova partija veliki pobjednik i da su svi rezultati ubjedljiva potvrda dominacija DPS-a i opredjeljenja građana da dalje slijede kurs evropskog razvoja države.

“Ne možemo da ne primijetimo da je bilo puno najava ali i destrukcije izbornog procesa, ali zahvaljujući našoj trezvenosti ovi izbori su prošli u savršenom redu. Ostavirli smo odličan rezulttat u Podgorici i osvojili smo 29 mandata, odnosno 47, 5 odsto od ukupnog broja glasova i to je deset odsto više nego što osvajali ranije u koaliciji sa SDP-om", rekao je Đukanović.

Demokratska partija socijalista sa koalicionim partnerima izgubila je vlast u Podgorici i opozicija ima većinu u parlamentu, rekao je nosilac liste Demokratskog fronta Miodrag Lekić.

Prema njegovim riječima, pobijedile su snage koje se bore protiv korupcije i kriminala, za pravnu državu. Lekić je na konferenciji za novinare rekao da je DF ostvario najbolji rezultat, iako su izbori bili u sjenci neregularnosti.

"Opozicija ima priliku da formira parlamentarnu većinu u Glavnom gradu i otvorena je za pregovore o formiranju vlasti", kazao je Lekić.

Nosilac liste SNP-a Mladost. Mudrost.Hrabrost Aleksa Bečić kazao je da je definitivno da će opozicione partije biti u prilici da formiraju vlast u Glavnom gradu.

“Svakako da ćemo stepen iskrenosti svih subjekata vidjeti narednih dana. Iako su nam davali pesimističke prognoze, ja sam još prije tri mjeseca rekao da ćemo biti najprijatnije iznenađenje. Ovo je istorijski dan i za SNP i najbolji rezultat u posljednjih 12 godina. Naša vrijednost je onemogućila DPS-u da osvoji apsolutnu vlast”, kazao je Bečić.

Nosilac liste koalicije Socijaldemokratske partije i Pozitivne, Dragan Bogojević rekao je da koalicija nema razloga da bude nezadovoljna jer je ostvarila cilj, ali da je lično očekivao više.

“Lično sam očekivao više, ali idemo dalje. Ostvaren je cilj da niko nema većinu u Podgorici a dalja priča i sve što slijedi će se pokazati u narednom periodu” poručio je Bogojević.

Potredsjednik SDP, Raško Konjević je rekao da se njihovi rezultati poklapaju sa rezultatima Centra za demokratsku traniciji, odnosno da su osvojili pet mandata. Na pitanje kakav će biti njihov odgovor ukoliko ih DPS pozove da zajedno formiraju vlast u Podgorici, Konjević je odgovorio da je ta stranka osvojila najveći broj glasova i, kako je rekao, ima pravo da prva nudi i da prva pokuša da konstituše vlast.
XS
SM
MD
LG