Dostupni linkovi

Crna Gora: Nepravilnosti na lokalnim izborima


Lokalni izbori u Podgorici
Lokalne izbore u Crnoj Gori od otvaranja biračkih mjesta obilježava veliki broj nepravilnosti pa i incidenata između aktivista opozicije i vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS), kao i između članova biračkih odbora iz DPS-a sa posmatračima nevladinih organizacija koje prate regularnost izbora Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) i Centra za demokratsku tranziciju.

Najveći broj incidenata i nepravilnosti je zabilježen u Podgorici. Aktivisti opozicionog Demokratskog fronta su, kao i na prethodnim izborima u Beranama, oduzimali spiskove i materijale aktivistima DPS-a koji su se nalazili u blizini biračkih mjesta, a te aktivnosti su snimane mobilnim telefonima.

Iz Demokratskog fronta tvrde da rade na sprječavanju nelegalnih aktivnosti i pritisaka na građane.

Iz DPS-a su pozvali državne institucije da hitno reaguju, kako je rečeno, na kršenje izbornog procesa, garantuju bezbjednost i zaštite integritet svakog građanina i preduzmu odgovarajuće radnje protiv svih koji krivičnim djelima ometaju građane u ostvarivanju biračkog prava.

U novom saopštenju DPS je optužio i aktiviste MANS-a da, zajedno sa predstavnicima Demokratskog fronta, dominiraju u kršenju pravila izbornog procesa.

MANS je saopštio da su neregularnosti utvrđene na najmanje 30 biračkih mjesta u Podgorici, a da DPS i pojedini članovi biračkih odbora iz te partije vode nezakonitu, paralelnu evidenciju birača.

Nevladine organizacije koje prate regularnost izbornog procesa, iznijele su tokom dana više nepravilnosti među kojima su: posmatračima je bilo zabranjeno da priđu jednom broju biračkih mjesta, nekim posmatračima zabranjuje vođenje bilo kakve evidencije, uključujući i o kvalitetu procedure glasanja, pojedine partije vode nezakonitu paralelnu evidenciju birača, da je na jednom biračkom mjestu došlo do fizičkog sukoba članova biračkog odbora, na pojedinim izbornim mjestima je promjenjen birački spisak.

Nevladine organizacije MANS i CDT su saopštile da se pored nekih biračkih mjesta nalaze punktovi gdje se vrši pritisak na birače, te da je povećan broj zahtjeva za glasanje putem pisma.

Predsjednik Izborne komisije Glavnog grada Srđan Raičević je naknadno saopštio da je posmatračima nevladinih organizacija omogućen pristup biračkim mjestima. Na lokalnim izborima u Glavnom gradu do 14 sati glasalo je 41% ili oko 61.390 građana.

Biračka mjesta u 12 gradova u Crnoj Gori u kojima se održavaju lokalni izbori otvorena su jutros u sedam časova. Građani biraju nove lokalne vlasti u Podgorici, Baru, Bijelom Polju, Danilovgradu, Žabljaku, Kolašinu, Plavu, Plužinama, Pljevljima, Rožajama, Šavniku i Gusinju i podgoričkim gradskim opštinama Golubovci i Tuzi.

Glasačko pravo, prema podacima izbornih komisija u ovim opštinama ima oko 315.000 birača što je više od polovine biračkog tijela Crne Gore. Najviše birača je u Podgorici oko 150.000.

Tokom dvomjesečne izborne kampanje, gotovo sve političke stranke i koalicije ocjenile da bi rezultat izbora u Glavnom gradu mogao da utiče na buduću političku mapu na državnom nivou, zbog čega najveće interesovanje vlada za izbore upravo u Podgorici.

Zbog ranijih afera i otvorenih sumnji i optužbi da je bilo manipulacija i zloupotreba tokom dosadašnjih izbornih procesa, posebno u aferi "snimak" koja nikada nije dobila sudski epilog - sniženo je opšte povjerenje u izborni proces.

Zato ove izbore prate dvije nevladine organizacije. MANS nadgleda izbore u Podgorici sa više od 500 posmatrača, a što finansira Evropska komisija. CDT prati izborni proces sa 151 posmatračem. Biračka mjesta će biti zatvorena u 20 časova, a sat i po nakon toga biće biće saopštene prve projekcije i preliminarni nezvanični rezultati.
XS
SM
MD
LG