Dostupni linkovi

Papa pozvao Peresa i Abasa na molitvu za mir


Papa Franja pozvao je izraelskog i palestinskog predsednika da dođu u Vatikan i mole se za mir, mesec dana nakon propasti mirovnih pregovora, čijoj su obnovi pre devet meseci posredovale SAD.

"U ovom rodnom mestu Princa mira, želim da pozovem vas, predsedniče Mahmude Abasu da mi se zajedno s predsednikom Šimonom Peresom pridružite u iskrenoj molitvi Bogu za dar mira," rekao je papa na misi koju je služio u biblijskom gradu Vitlejemu na Zapadnoj obali.

Upitana o papinom pozivu Peresova portparolka rekla je u Jerusalimu da on "uvek prihvata svaku vrstu inicijative da se promoviše mir." Agencije prenose da je i palestinski predsednik Abas prihvatio papin poziv.

Papa, koji je u trodnevnoj poseti Izraelu, u Vitlejemu je posle razgovora sa palestinskim liderom Mahmudom Abasom pozvao na okončanje palestinsko-izraelskog sukoba.

Ranije tokom dana dva izraelska policajca su lakše povredjena a 26 pripadnika ekstremne desnice je privedeno na nedeljnom skupu organizovanom protiv posete Pape Franje Sionskoj gori, nadomak Starog grada u Jerusalimu, saopštila je policija.

"Demonstranti su bili okupljeni oko Davidovog groba i bacali su kamenice i flaše na policiju. Dvojica su lakše povređena“, rekao je Frans presu porparol policiji Miki Rozenfeld.
XS
SM
MD
LG