Dostupni linkovi

Crna Gora: Do 12 sati izlaznost 30 odsto


Biračka mjesta u 12 gradova u Crnoj Gori u kojima se održavaju lokalni izbori otvorena su u nedelju u sedam časova. Građani biraju nove lokalne vlasti u Podgorici, Baru, Bijelom Polju, Danilovgradu, Žabljaku, Kolašinu, Plavu, Plužinama, Pljevljima, Rožajama, Šavniku i Gusinju i podgoričkim gradskim opštinama Golubovci i Tuzi.

Nevladine organizacije koje prate regularnost izbornog procesa, saopštile da je uočeno više nepravilnosti.

Posmatračima je bilo zabranjeno da priđu jednom broju biračkih mjesta, nekim posmatračima zabranjuje vođenje bilo kakve evidencije, uključujući i o kvalitetu procedure glasanja, da pojedine partije vode nezakonitu paralelnu evidenciju birača, da je na jednom biračkom mjestu došlo do fizičkog sukoba članova biračkog odbora.

NVO MANS i CDT su saopštili da se pored nekih biračkih mjesta nalaze punktovi gdje se vrši pritisak na birače, te da je povećan broj zahtjeva za glasanje putem pisma.

Predsjednik Izborne komisije Glavnog grada Srđan Raičević je naknadno saopštio da je posmatračima nevladinih organizacija omogućen pristup biračkim mjestima. Na lokalnim izborima u Glavnom gradu do 12 sati glasalo je 29,4% ili oko 43.800 građana.

Glasačko pravo, prema podacima izbornih komisija u ovim opštinama ima oko 315.000 birača što je više od polovine biračkog tijela Crne Gore. Najviše birača je u Podgorici oko 150.000.

Tokom dvomjesečne izborne kampanje, gotovo sve političke stranke i koalicije ocjenile da bi rezultat izbora u Glavnom gradu mogao da utiče na buduću političku mapu na državnom nivou, zbog čega najveće interesovanje vlada za izbore upravo u Podgorici.

Zbog ranijih afera i otvorenih sumnji i optužbi da je bilo manipulacija i zloupotreba tokom dosadašnjih izbornih procesa, posebno u aferi "snimak" koja nikada nije dobila sudski epilog - sniženo je opšte povjerenje u izborni proces.

Zato ove izbore prate dvije nevladine organizacije. Mreža za afirmaciju nevladinog sektora(MANS) nadgleda izbore u Podgorici sa više od 500 posmatrača, a što finansira Evropska komisija.

Centar za demokratsku tranziciju(CDT) prati izborni proces sa 151 posmatračem. Biračka mjesta će biti zatvorena u 20 časova, a sat i po nakon toga biće biće saopštene prve projekcije i preliminarni nezvanični rezultati.
XS
SM
MD
LG