Dostupni linkovi

Tajland: Bivša vlast ostaje u pritvoru


Vođe vojnog puča na Tajlandu u subotu su saopštile da će bivša premijerka Jingluk Šinavatra, članovi njenog kabineta i vođe antivladinih protesta ostati u pritvoru sedam dana, kako bi imali "vremena da razmisle".

Čini se da je cilj takvog poteza sprječavanje da političke vođe kontaktiraju sa svojim pristalicama koji bi se mogli udružiti protiv vojske, piše AP.

Tajlandska vojska preuzela je vlast u četvrtak nakon višemjesečnih, povremeno nasilnih, uličnih protesta i blokade izabrane vlade i demonstranata koje podržava tajlandska elita.

Već drugi dana stotine demonstranata, protivnika puča, oglušuje se o vojnu zabranu velikih okupljanja i usvikuju slogane i nose transparente u Bangkoku, dok desetine vojnika sa štitnicima stoje pored demonstranata, ali za sada nisu pokušavali da ih zaustave.

Zamjenik portparola vojske, pukovnik Veračon Sukondapatipak rekao je da je tretman svih pritvorenih političara dobar i da je cilj vojske bio da bude postignut kompromis.

Vojska je prozvala dodatnih 35 ljudi, među kojima su političari, politički aktivisti i, prvi put, priznatih akademskih ličnosti.
XS
SM
MD
LG