Dostupni linkovi

Papa u posjeti Svetoj zemlji


Poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franja u subotu kreće u prvu trodnevnu posjetu Svetoj zemlji, tokom koje će posjetiti Aman, Vitlejem i Jerusalim.

Papa, koji je nedavno pozvao vjernike da se mole za "zemlju koja toliko pati", rekao je da njegovo putovanje predstavlja ekumensko hodočašće.

Franjina posjeta biće u znaku veoma pojačane bezbjednosti, posebno zbog toga što papa često odstupa od protokola i neće koristiti "papamobil" ni blindirani automobil kako bi bio bliže narodu.

Papa u subotu počinje posjetu Amanu, gdje će biti raspoređeno dodatnih 500 vojnika Kraljevske garde. U skladu s njegovom željom, papa će održati misu na stadionu u Amanu, a do stadiona će doći otkrivenim džipom. Njegova ostala putovanja biće helikopterom i zatvorenim automobilom koji nije blindiran.

Papa u nedjelju putuje u Vitlejem helikopterom gdje će ga dočekati 3.000 palestinskih snaga bezbjednosti. Posebne mjere bezbjednosti su predviđene u starom gradu Jerusalima gdje će papa zajedno s vaseljenskim patrijarhom Vartolomejom održati zajedničku molitvu u crkvi Hristovog groba.

Cilj posjete je obilježavanje 50. godišnjice historijskog susreta u Jerusalimu pape Pavla VI i tadašnjeg vaseljenskog patrijarha Atinagore.
XS
SM
MD
LG