Dostupni linkovi

Mediji: Pet samoubica izvelo napad na pijaci u Kini



Kineski mediji javljaju da je pet “bombaša samoubica” izvelo u četvrtak napad na pijaci u glavnom gradu Sinđanga, Urumćiju, nastanjenog ujgurskom manjinom, u kome je ubijeno 31 a povređeno 94 lica.

Dva terenska vozila uletela su među ljude, iz njih je bacan eksploziv a zatim su udarila u objekte i eksplodirala. Kinesko Ministarstvo za javnu bezbednost je napad opisao kao "izrazito težak teroristički incident".

To je bio drugi teroristički napad u Urumćiju u manje od mesec dana. U napadu na železničkoj stanici 30. aprila ubijeno je troje ljudi, uključujući i dva napadača, a 79 je povređeno.

U nasilju u Sinđangu 2009, kada su se sukobili Ujguri, muslimani i Han Kinezi, poginulo je skoro 200 ljudi.

Dan posle napada preživeli su rekli da se više ne osećaju zaštićenim od tinjajuće pobune protiv kineske vlasti u toj oblasti.

Mada nisu još otkriveni počinioci napada kineske vlasti su za njih optužile radikalne separatiste iz redova muslimanske ujgurske manjine.

U Sinđangu živi Ujgurska manjina, muslimani koji govore jezikom iz porodice turskih jezika, ali je poslednih decenija tu bio velilki priliv etničkih Kineza, ili Han etničke grupe.

Ujgurski aktivisti kažu da vlada vodi diskriminatorsku politiku prema njima u prilog migranata Kineza, i da to podstiče krvoproliće. Njihov cilj je stvaranje nezavisne države Ujgura.


XS
SM
MD
LG