Dostupni linkovi

Sava potopila veliko minsko polje između Brčkog i Orašja, prijeti opasnost


Pucanjem nasipa Kopanice rijeka Sava potopila je veliko minsko polje na graničnom području Brčko distrikta i opštine Orašje gdje se u narednim danima očekuju mogući problemi od aktiviranja neeksplodiranih ubojnih sredstava nakon povlačenja vode, rekao je za Anadoliju Esad Aletić, šef Ureda Centra za uklanjanje mina (BH MAC) sa sjedištem u Brčkom.

"Ne možemo ništa preduzeti jer je sve pod vodom. Izdat ćemo upozorenje za stanovništvo tog područja na poseban oprez nakon povlačenja vode. Moglo bi biti problema i iz tog razloga moramo učiniti sve kako bi preventivno djelovali i spriječili moguće posljedice", naglasio je Aletić.

On je istakao kako je trenutno na području koje pokriva Ured BH MAC-a iz Brčkog stanje zadovoljavajuće, s obzirom da nisu evidentirana aktiviranja NUS-a.

Osim timova BH MAC-a, na terenu su i pripadnici ekipa iz Oružanih snaga (OS) BiH, Civilne zaštite RS-a kao i Norveške narodne pomoći i drugih nevladinih deminerskih organizacija koje su pristigle u BiH kako bi se obilježilo što više kritičnih područja, s obzirom da su stare oznake za minska polja nestale u poplavama.

Prema preliminarnim rezultatima trenutno je 900 kilometara kvadratnih poplavama zahvaćenih površina pod direktnim ili indirektnim uticajem mina. Najveći problem se očekuje upravo u Posavini gdje je najveći broj minski sumnjivih površina zahvaćeno poplavama.

Za Anadoliju je potvrđeno kako će se sutra, u petak kod Županje, u Republici Hrvatskoj održati regionalni sastanak za humanitarno deminiranje na kome će se osnovati regionalni stručni tim za djelovanje u kriznim situacijama na području Republike Srbije, Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.
XS
SM
MD
LG