Dostupni linkovi

Broj poginulih ukrajinskih vojnika porastao na 14


Portparolka predsjendika Ukrajine, OIeksandra Turčinova rekla je da je 13 vojnika ubijeno u sukobima sa separtističkim snagama tokom noći u regionu Donjecka.

Ranije je ministarstvo odbrane saopštilo da je i jedan vojnik ubijen tokom noći u susjednom regionu Luganjsk.

Napadi su bili najsmrtonosniji od kada su ukrajinske snage pokrenule antiterorističku ofanzivu prije šest sedmica protiv proruskih separtista koji su proglasili takozvane "narodne republike" u dva istočna regiona.

Napadi se događaju tri dana prije nego što će se u Ukrajini održati predsjednički izbori zakazani za 25.maj.

Ukrajinski premjer Arsenij Jatsenjuk optužio je Rusiju za pokušaj eskalcije konflikta uoči glasanja.Zatražio je hitnu sjendicu Savjeta bezbjednosti UN.

Generalni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen u međuvremnu je rekao da su primijetili ograničeno kretanje ruskih trupa na granci sa Ukrajinom koje bi mogle nagovjestiti početak povlačnja.

No vojni zapovjednik NATO snaga general Filip Bredlov uz konstataciju rekao da su primijetili ograničeno pomjeranje ruskih snaga, naglasio da i dalje "vrlo velike i vrlo sposobne snage" ostaju u blizini granice.

Govoreći nakon sastanka NATO šefova obrane u Briselu, Bredlov je rekao da preostala ruska vojna sila u mogućnosti da učini sve što su mogli i prije sedam dana.
XS
SM
MD
LG