Dostupni linkovi

EU komesarka Georgijeva posjetila je Orašje


Evropski komesar za međunarodnu saradnju, humanitarnu pomoć i reagovanje na krizne situacije Kristalina Georgijeva posjetila je danas poplavljena područja na području Orašja, a zatim Operativno-komunikacioni centar pri Ministarstvu sigurnsosti BiH u Sarajevu.

U pratnji Georgijeve, koja nije davala izjave za novinare, bili su šef Delegacije EU u BiH Peter Sorensen i njegov zamjenik Renco Davidi.

O aktivnostima osoblja u Operativno-komunikacionom centru upoznali su ih predstavnici Ministarstva sigurnosti Bakir Dautbašić i Samir Agić.

Georgijeva se juče u Sarajevu susrela sa premijerima i Federacije BiH Nerminom Nikšićem i Republike Srpske Željkom Cvijanović, kao i sa ministrom vanjskih poslova BiH Zlatkom Lagumdžijom.

Sa predsjedavajućim Vijeća ministara Vjekoslavom Bevandom razgovarala je o aktuelnoj situaciji na poplavljeniom područjima u BiH, kao i modalitetima pomoći ugroženom stanovništvu.

Georgijeva je doputovala u BiH, nakon posjete Srbiji. Po dolasku na sarajevski aerodrom izrazila je saučešće svima koji su izgubili članove porodice, prijatelje, dom i sredstva za život.

Ona je istakla da su poplave, koje su zahvatile BiH, Srbiju i Hrvatsku tragedija ogromnih razmjera koja je u Evropi izazvala veliko saosjećanje.
XS
SM
MD
LG