Dostupni linkovi

Tajlandska vojska preuzela i vladu


Dva dana nakon što su uveli vanredno stanje u zemlji, tajlnadska je vojska danas objavila da preuzimaju i potpunu kontrolu nad vladom.

Prvi čovjek tajlandske vojske generala Prajut Čan-Oča reako je da je armija preuzela kontrolu nad vladom u četvrtak, uz obrazloženje da je vojska mora vratiti red u zemlji i pogurati reforme, dva dana nakon što je proglasio vanredno stanje.

Prajut je ovu objavu dao na televiziji nakon što je održao sastanak sa svim suparničkim frakcijama u cilju pronalaženja rješenja za izlazak iz krize nakon šest mjeseci protivladinih protesta.

On je rekao upravljenje zemlje vojskom neće utjecati na međunarodne odnose.

Vojska je saopštila i da će poslati vojnike i vozila za isprate demontrante sa svim mjesta na kojima održavaju skupove, reako je visoki dužnosnik vojske za Reuters neposredno nakon što je vojka organizovala državni udar

"Mi ćemo poslati vojnike i vozila kako bi se demontranti napustili sva mjesta okupljanja" izjavio je general Teračai Nakvanit za Reuters.

Demontranti iz provladinih i antivladinih grupa protestuju u Bangkoku na raznim mjestima u višemjesečnoj političkoj krizi u zemlji.

Pristalice aktuelne vlade, premjerke Jingluk Šinavatre odnosno njenog brata bivšeg premjera Taksina, takozavne "crvene košulje" ili protaksinovci najavili su da će i pored puča nastviti proteste.
XS
SM
MD
LG