Dostupni linkovi

Ukrajina:Oslobođen britanski novinar koji radi za rusku TV


Britanski novinar, saradnik ruske televizije Russia Today, Grejam Filips oslobođen je i protiv njega neće biti podnesena optužnica niti će biti deportovan, napisao je on sam na Twitteru.

TV RT, iza koje stoji ruska država, objavila je da je oslobođen "poslije 36 sati provedenih u rukama različitih ukrajinskih službi državne bezbjednosti".

"Sav moj rad je u redu, nema optužbi protiv mene, nema mera protjerivanja i niko nije digao ruku na mene iz bijesa. Ukrajinske vlasti su se prema meni dostojno ophodile", napisao je novinar na svom Twitter nalogu.

Filips je reako da su ga uhapsili ukrajinski vojnici nakon što je slikao i postavljao pitanja na jednom kontrolnom punktu kod Marijupolja, na jugoistoku Ukrjaine 20 maja.

Ukrajinska drzavna bezbednost juče je potvrdila da je novinar uhapšen i da se nalazio na mjestu gde je zabranjeno prisustvo novinara dok se sprovodi "antiteroristička operacija" koju ukrajinske vlasti vode protiv proruskih pobunjenika na istoku zemlje.

U odvojenom slučaju ukrajinske vlasti drže u pritvoru od proteklog vikenda dva ruska novinara koji rade za ruski internet sajt Life News, a uhapšeni su kod Krematorska.

Moskva je tražila njihovo hitno oslobađanje.

SAD su u utorak saopštile da ukrajinske službe sigurnosti rekle da su novinari nosili protivavionske projektile i da su imali lažne isprave.
XS
SM
MD
LG