Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Eskalacija u Ukrajini uticaće na privredu u SAD


Privredni rast u SAD, koji je sada na umerenom nivou, mogao bi da bude ugrožen eskalacijom tenzija u Ukrajini, saopštile su sinoć Federalne rezerve SAD (FED).

"Privredni u SAD je sada u periodu umerenog rasta, ali je još rano utvrditi da li će taj umereni rast nastaviti taj tok i biti veći", saopšteno je na sastanku guvernera američke centralne banke o opcijama za normalizaciju monetarne politike u SAD.

Guverneri su naveli da bi eventualne geopolitičke tenzije u Rusiji i Ukrajini mogle da predstavljaju rizik za dalji privredni rast i dodali da za sada ne mogu da donesu konačnu odluku o američkoj monetarnoj politici.

Posle relativnog zatišja, u Ukrajini će u nedelju biti održani predsednički izbori, ali se strahuje od eventualnih provokacija proruskih aktivista na istoku zemlje.

Prema navodima guverera, još jedan faktor rizika predstavlja loše stanje na tržištu nekretnina, kao i pritisak u određenim sektorima berze.

Povećanje plata će ostati na relativnom skromnom nivou, rekli su zvaničnici FED-a i izrazili nadu da će se inflacija u narednim godinama vratiti na nivo od dva odsto.
XS
SM
MD
LG