Dostupni linkovi

Boljkovac oslobođen optužbi za ratni zločin


Prvi hrvatski ministar unutarnjih poslova, 94-godišnji Josip Boljkovac, danas je na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno oslobođen optužbe da je je u svibnju 1945. kao šef karlovačkog Odjeljenja za zaštitu naroda („Ozna“) naredio uhićenja i likvidaciju 21 civila s područja Duge Rese.

Boljkovac, koji je zbog godina i lošeg zdravstvenog stanja otežano pratio suđenje, jutros se nije pojavio na izricanju presude.

Njegov odvjetnik Anto Nobilo kazao je ranije u završnoj riječi da tijekom suđenja nije dokazano niti kada se točno zločin dogodio,anije u završnoj riječi aktivne politike zapošljavanjasto stočnog fonda izvučeno, najveći prioritet mrtva stoka niti koja je jedinica za njega odgovorna, premda se Boljkovca tereti da je bio nadležan za odred koji je strijeljao zarobljene civile.

Kao i njegov branjenik, u svojoj obrani Nobilo je kazao da je prema ustroju „Ozne“ i KNOJ-a (Korpusa narodne obrane Jugoslavije) ubojstva mogao narediti jedino zapovjednik na okružnoj, a ne kotarskoj razini kao što je bio Boljkovac. „Pogubljenja je mogao narediti samo načelnik okružne OZNA-e, što je potvrdio i bivši zapovjednik te službe Ivan Mišković" kazao je Nobilo, podsjećajući da je taj svjedok ustvrdio kako je likvidacija civila posljedica političke odluke koju je mogao donijeti jedino tadašnji "okružni komitet".

Dodao je i da obrana raspolaže dokumentima iz kojih proizlazi da su ubijeni civili stradali ne zbog toga što su surađivali s Nijemcima ili ustašama, već kao bogati i viđeni ljudi koji su nakon oslobođenja – kako je kazao - „mogli biti prepreka revoluciji".

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo Boljkovca je teretilo da je od 7. svibnja do sredine lipnja 1945., protivno propisima međunarodnoga ratnog prava, zapovjedio uhićenje i dovođenje u zatvor većeg broja civila s područja Duge Rese i okolnih mjesta pod optužbom da su surađivali s ustaškim vlastima. Nakon podizanja optužnice u rujnu prošle godine Boljkovac je isticao da se njegovim slučajem skreće pozornost s dnevne politike, a ponovio je i kako nema pojma o zločinima jer karlovačka Ozna nije bila mjerodavna za ta pitanja, nego su o likvidacijama odlučivala okružna tijela.
XS
SM
MD
LG