Dostupni linkovi

FBiH: Predstavnički dom o saniranju šteta nastalih poplavama


U Sarajevu će danas biti biti održana vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH (FBiH), na kojoj bi poslanici trebali razmatrati Informaciju o posljedicama prirodne nesreće i prijedlog mjera za njihovo saniranje.

Po hitnom postupku trebali bi biti razmatrani Prijedlog izmjena i dopuna budžeta FBiH za 2014. godinu.
Vlada Federacije BiH je Parlamentu FBiH po hitnoj proceduri uputila prijedlog da se za pomoć ugroženim područjima iz budžeta izdvoji 10 miliona KM.

Vlada Federacije BiH, koja je u stalnom zasjedanju, jučer je Parlamentu FBiH po hitnoj proceduri uputila novi Prijedlog izmjena i dopuna Budžeta FBiH za 2014. godinu, nakon što je u njega ugradila stavku koja se odnosi na 10.000.000 konvertibilnih maraka namijenjenih saniranju šteta od poplava i pomoći ugroženom stanovništvu i privrednim kolektivima.

Ovaj iznos je obezbijeđen uštedama na drugim budžetskim pozicijama.

Pored ovih sredstava, i s budžetske pozicije Civilne zaštite će 10.000.000 KM, namijenjenih nabavci air-traktora, biti preusmjereno za otklanjanje posljedica poplava.

Tekuća rezerva Vlade FBiH povećana za 4,4 miliona KM i bit će prioritetno usmjerana na pružanje pomoći ugroženim područjima. U skladu s tim, u hitnu parlamentarnu proceduru upućen je i novi Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o izvršavanju Budžeta FBiH za 2014. godinu.

Na današnjoj sjednici biće razmatran i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršavanju ovogodišnjeg budžeta FBiH, kao i Prijedlog izmjena i dopuna Finansijskog plana Federalnog zavoda za zapošljavanje za ovu godinu.
XS
SM
MD
LG