Dostupni linkovi

Pet godina zatvora Milunu Kornjači za ratne zločineVeće Suda BiH oglasilo je danas krivim Miluna Kornjaču, bivšeg komandanta paravojne jedinice "Plavi orlovi" za zločine protiv čovečnosti počinjene na području Čajniča u aprilu i maju 1992. godine i osudilo ga na pet godina zatvora.

Sud je u prvostepenom postupku utvrdio da je okrivljeni Kornjača odgovoran za progon nesprskog stanovništva, zatvaranjem i drugim nečovečnim delima, uključujući i premlaćivanje određenog broja civila, kao neposredni izvršilac ili u saizvršilaštvu.

Istovremeno, Milun Kornjača je oslobođen optužbi za učešće u ubijanju 26 civila 19. maja 1992. , zatočenih u Lovačkom domu kao i za premlaćivanje jednog broja civila.

Milun Kornjača je osuđen kao član udruženog zločinačkog poduhvata na čijem čelu je bio Krizni štab Opštine Čajniče, koji je imao glavnu ulogu u progonu, a na čijem je čelu bio Duško Kornjača, koji je u bekstvu i za kojim je raspisana poternica.

Sud BiH je u aprilu prošle godine u odvojenom postupku nepravosnažno osudio Milorada Živkovića na šest godina zatvora zbog zločina u Čajniču 1992. godine, a Duška Tadića oslobodio optužbi.
XS
SM
MD
LG