Dostupni linkovi

Rasmusen: NATO i EU će pomoći BiHGeneralni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen najavio je u Sarajevu pomoć Alijanse BiH u suočavanju s posledicama katastrofalnih poplava koje su pogodile tu zemlju.

"Mnogi saveznici i partneri već odgovaraju na ovu krizu, šalju helikoptere i timove za hitne reakcije", kazao je Rasmusen posle sastanka s članovima Predsedništva BiH, i izrazio saučešće porodicama stradalih.

Poseta generalnog sekretara NATO Sarajevu bila je ranije planirana kao oproštajna, jer on ove godine napušta tu dužnost, pa je trebalo da bude posvećena naporima koje BiH treba da uloži da bi nastavila približavanje Savezu.

Međutim, katastrofalne poplave su izbile u prvi plan.

Predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović potvrdio je da je ova prirodna katastrofa dominirala razgovorima, da je Rasmusena obavestio o potrebama u suočavanju s posledicama poplava, kao i da je "NATO već sada snažno uključen".

Kada je u pitanju deo razgovora posvećen približavanju BiH Alijansi, Izetbegović je naveo da "danas nije bilo ništa novo", već je izražena nada da će posle oktobarskih izbora to pitanje biti ipak rešeno.

BiH, naime, još nije rešila pitanja uknjižbe vojnih objekata na Ministarstvo odbrane BiH, što je preduslov da bi postala članica programa "Partnerstvo za mir".

Posle posete BiH, Rasmusen će otputovati u Crnu Goru gde će, kako je najavljeno, sutra razgovarati sa tamošnjim zvaničnicima.
XS
SM
MD
LG