Dostupni linkovi

Baroso: Putin da poštuje dogovor o isporuci gasa EU



Evropska unija pozvala je danas ruskog predsednika Vladimira Putina da poštuje dogovore o snabdevanju Evrope gasom, dok Moskva preti da će 3. juna prekinuti isporuke Ukrajini ukoliko ne plati unapred, saopštila je Evropska komisija.

"Dok traju trojni razgovori između Rusije, Ukrajine i EU, isporuka gasa ne treba da bude prekinuta. Računam na Rusku Federaciju da će poštovati dogovor", poručio je u pismu ruskom predsedniku Vladimiru Putinu predsednik Komisije Žoze Manuel Barozo.

Putin je 14. maja uputio pismo evropskim liderima navodeći da Rusija nije dobila nikakav "konkretan predlog" EU u vezi s plaćanjem isporuke ruskog gasa Ukrajini i pozvao Uniju da se "aktivnije" uključi u taj problem.

"Prioritet je da sve strane nastave da se angažuju konstruktivno u tom procesu, i da postignu dogovor o ceni koja bi odgovarala stanju na tržištu", napisao je Barozo.

On je još dodao da ruska kompanija Gasprom ima "odgovornost da obezbedi potrebne isporuke kako je i predviđeno u prošlim ugovorima sa evropskim kompanijama".

Novi sastanak tri strane predviđen je za 26. maj u Berlinu.
XS
SM
MD
LG