Dostupni linkovi

Predsjedništvo BIH traži angažman svih institucija


Predsjedništvo Bosne i Hercegovine zahtijeva od institucija na svim nivoima vlasti da se svim raspoloživim ljudskim i materijalnim resursima uključe u pomoć područjima ugroženim katastrofalnim poplavama u BiH, rekao je na pres-konferenciji nakon vanredne sjednice Predsjedništva održane danas u Sarajevu predsjedavajući Bakir Izetbegović.

Nije bilo saglasnosti da se od Vijeća ministara BiH zatraži proglašavanje stanja prirodne nesreće u državi.

Odluke koje su usvojene na današnjoj sjednici Predsjedništva BiH donesene su jednoglasno.

Prema zaključcima koje je novinarima prenio predsjedavajući Izetbegović, Predsjedništvo zahvaljuje svim građanima Bosne i Hercegovine i vladama prijateljskih zemalja te pojedincima koji su proteklih dana pomagali ugroženom stanovništvu.

Predsjedništvo BiH pohvaljuje Oružane snage Bosne i Hercegovine zbog izuzetno hrabrog, odlučnog i požrtvovanog angažmana raspoloživih ljudskih i materijalno-tehničkih resursa u akcijama spašavanja stanovništva iz najugroženijih područja i pružanja sve druge pomoći civilnim organima i građanima BiH, u skladu s odlukom donesenom na hitnoj sjednici Predsjedništva 15. maja.

Predsjedništvo zahtjeva od Vijeća ministara BiH sve neophodne aktivnosti radi bržeg i efikasnijeg upravljanja procesom traženja, prijema i distribucije međunarodne pomoći.

Zahtijeva i da Vijeće nastavi sve neophodne aktivnosti na ubrzavanju procedura ulaska humanitarne pomoći na svim graničnim prijelazima u Bosnu i Hercegovinu, s posebnom pažnjom na intenziviranje aktivnosti Uprave za indirektno oporezivanje BiH i Granične policije.

Predsjedništvo BiH smatra da treba izraditi sveobuhvatni plan oporavka i obnove područja pogođenih prirodnom nesrećom, koji mora imati kratkoročne, srednjoročne i dugoročne mjere na svim nivoima vlasti u zemlji.
XS
SM
MD
LG