Dostupni linkovi

U četvrtak vanredna sjednica Parlamenta Federacije BiH


Za čevrtak je zakazana vanredna sjednica Predstvničkog doma Parlamenta Federacije BiH.

Prema prijedlogu dnevnog reda trebala bi početi s informacijom o okolnostima i posljedicama prirodne nesreće, koju će, kako se očekuje, prezentirati premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, dopremijer Jerko Ivanković Lijanović i direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak - potvrdio je za Agenciju FENA Tomo Vidović, dopredsjedavajući Predstavničkog doma Federalnog parlamenta.

Informacija se odnosi na sve ono što je posljedica poplava i klizišta zemljišta, a što je u ovom stanju dostupno federalnoj strukturi izvršne vlasti.

Zbog aktuelne posljedice poplava i klizanja zemljišta Vlada FBiH očigledno mora predvidjeti i odgovarajuća namjenska interventna sredstva za ublažavanje posljedica aktuelnog stanja u BiH.

Mi očekujemo da Vlada FBiH sutra na sjednici utvrdi novi tekst rebalansa budžeta. Izmjene bi bile i na prihodovnoj i rashodovnoj strani - kaže Vidović.

U tom smislu izrazio je nadu da će Predstavnički dom Federalnog parlamenta na vanrednoj sjednici u četvrtak usvojiti prijedlog rebalansa budžeta, nakon čega se očekuje da će i Dom naroda podržati ovaj rebalans.

Tako bi s objavom rebalansa budžeta sredstva namjenski planirana za ublažavanje posljedica elementarnih nepogoda bila operativna.
XS
SM
MD
LG